Oedeem

Oedeem is een vochtophoping onder de huid. Oedeemtherapie zorgt ervoor dat de klachten hiervan tot een minimum worden beperkt. We onderkennen 3 varianten van Oedeem;

  • Primair Lymfoedeem;
  • Secundair en Postoperatief Lymfoedeem;
  • en Lipoedeem.

Het behandelprogramma wordt op uw individuele situatie aangepast. Deze kan bestaan uit de volgende behandelingen:

 

Lymfoedeem

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van lymfvocht, waardoor een zwelling aan een lichaamsdeel ontstaat. Het lymfoedeem bevindt zich doorgaans in de armen of benen. Dit wil echter niet zeggen dat het niet elders in het lichaam voor kan komen.

Lymfoedeem begint vaak met symptomen, zoals: Vermoeid gevoel, tintelingen en een gespannen gevoel. Hier hoeft nog geen zichtbare zwelling te zijn. Het is wel van belang dat de oedeemtherapie wordt gestart, om erger te voorkomen.

We onderscheiden lymfoedeem in twee hoofd categorieën. Namelijk het primair lymfoedeem en het secundaire lymfoedeem.

Primair Lymfoedeem

Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking van het lymfsysteem. Dit kan ook erfelijk zijn. Het lymfsysteem functioneert niet goed, doordat er niet voldoende lymfbanen zijn gevormd. Vaak manifesteert lymfoedeem zich tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar. Soms is het lymfoedeem bij de geboorte al aanwezig. 

 

Secundair Lymfoedeem

Een secundair lymfoedeem ontstaat als gevolg van een beschadiging van de lymfvaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een operatie bij kanker. Hierbij worden de lymfklieren uit de oksel, buik of lies verwijderd. Hierdoor is de afvoer van lymfvocht verstoord, waardoor er lymfoedeem ontstaat.

Het lymfoedeem kan jaren na de operatie nog ontstaan. Als er zich eenmaal lymfoedeem heeft gevormd, gaat dit niet vanzelf weg en is er manuele lymfdrainage door een huidtherapuet nodig.

 

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de vetstofwisseling. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor, en dan voornamelijk bij de benen. Het kan zich echter ook in de armen bevinden. De voeten en handen worden niet dik.

Het is nog onduidelijk hoe lipoedeem ontstaat. Wel is bekend dat het voornamelijk bij vrouwen voorkomt en zich meestal in de pubertijd of na een zwangerschap zich manifesteert. Dit komt vermoedelijk door de verandering van de hormoonstofwisseling. 

Lipoedeem is te herkennen aan een zwaar drukkend gevoel in de benen. Al bij een lichte aanraking (drukpijn) kunnen de benen pijnlijk aanvoelen. Ook ontstaan er snel blauwe plekken en gewrichtsproblemen. 

Er is nog geen echte oplossing voor lipoedeem. Wel is uit de praktijk gebleken dat manuele lymfdrainage de pijnklachten verminderen.

Meer info

Wanneer u meer wilt weten over een specifieke aandoening of de behandeling hiervan, kunt al gerust bellen met Huidtherapie Rijnmond op 010 - 75 14 775 of kijk op onze contact pagina voor andere mogelijkheden.

Huidtherapie Rijnmond | Pythagorasweg 11 | 3076 AJ  ROTTERDAM | T: 010-75 14 775 | info@huidtherapie-rijnmond.nl | Privacyverklaring